Onze hersenen bestaan uit verschillende delen. Het oudste deel is het reptielbrein. Later in de evolutie is hier het limbisch systeem op gebouwd en pas relatief kort geleden is hier de hersenschors op ontwikkeld.

Het reptielbrein en limbisch systeem vormen samen het ‘oerbrein’ en de hersenschors vormt ons ‘mensbrein’. Je kunt het mensbrein zien als een grote rem op het oerbrein. Het remt onze instincten en zorgt voor aangepast en sociaal gedrag. De grote hersenschors maakt menselijk gedrag mogelijk en onderscheidt ons van dieren.

Het oerbrein beinvloedt je gedrag

Doordat het oerbrein veel ouder is dan het mensbrein heeft het een grote invloed op je gedrag. Het oerbrein denkt bijvoorbeeld alleen maar aan vandaag. Morgen of een gezonde toekomst vindt het oerbrein niet interessant. Als je bijvoorbeeld boodschappen gaat doen als je honger hebt, gooit het oerbrein allemaal lekkere, vaak ongezonde dingen in je winkelwagentje. Het oerbrein kiest ook altijd voor directe beloning, het kan aantrekkelijke dingen niet uitstellen.

Daarnaast wil dit stukje brein weg van pijn. De strategieën hiervoor zijn verdoven (afleiding zoeken in de vorm van games, social media, seks, roken, drugs en alcohol etc.) en uitstellen (alles wat lastig is of energie kost stelt het oerbrein graag uit).

Tot slot blijft het oerbrein graag in de comfortzone, het zoekt alleen dingen die het kent en vermijdt het onbekende. Liever bekend en ongelukkig dan onbekend en gelukkig (denk aan het blijven hangen in een relatie of baan waarin je niet gelukkig bent).

Een goede balans

Voor een gezond en gelukkig leven is het belangrijk dat het mensbrein en het oerbrein in balans zijn en op de juiste manier samenwerken. Goed om te weten is dat het mensbrein onder meer in actie komt door een verlangen: datgene doen waar je blij van wordt.

Graag help ik jou om uit te vinden wat dat is en daarnaar te gaan leven. Hoe fijn is het als je echt regie hebt over je eigen leven en bewuste(re) keuzes kunt maken?

Bron: Richard de Leth