Een klein jaar geleden vertelde een collega me over de podcast “De brand in het landhuis” waar ze met zoveel plezier naar geluisterd had. Ik had nog nooit een podcast beluisterd en dacht dat het een soort van hoorspel zou zijn, in mijn ogen vrij ‘ouderwets’ dus. Niets bleek minder waar. Iedere keer als ik in de auto zat, luisterde ik een spannende aflevering en ik genoot! Dit was nog eens wat anders dan alle radiozenders afstruinen naar een leuk muziekje of een interessant gesprek.

Meer diepgang

Via de Podcast-app op mijn telefoon ging ik op zoek naar meer interessante podcasts. En wow, wat was er veel keuze; zowel qua onderwerp als opzet en insteek. Nu, een jaar later, heb ik er heel wat luisteruren op zitten. Ik vind het heerlijk om – als ik in de auto zit –  naar een gesprek, interview of informatieve podcast te luisteren. De tijd vliegt daardoor voorbij, maar ik steek er ook veel van op. Het voordeel van podcasts ten opzichte van ‘gewoon’ naar de radio luisteren is dat de podcasts over het algemeen veel langer duren, waardoor onderwerpen meer kunnen worden uitgediept. Ze voeden mijn nieuwsgierigheid en informatiehonger en vergroten ook m’n kennis.

Persoonlijke ontwikkeling

Als leefstijlcoach, maar ook als mens, ben ik super geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met gezond leven, vitaliteit, persoonlijke ontwikkeling en groei, ondernemerschap, voeding, spiritualiteit, bewustzijn en life crafting. Daar zijn gelukkig een hele hoop podcasts over te vinden. Als jij dat ook interessant vindt, heb ik een paar leuke tips voor je. Het meest luister ik naar mijn twee favoriete podcasts: Eindbazen en de Transformatie Podcast.

Eindbazen

Eindbazen wordt gehost door het duo Wiggert Meerman en Michel Vos. Zij nodigen wekelijks mensen uit die een “Eindbaas” zijn op hun vakgebied. In de één tot maximaal twee uur durende podcast spreken zij met bijzondere mensen die een uitzonderlijke prestatie of bijdrage hebben geleverd op het gebied van onder meer sport, wetenschap, ondernemen, cultuur, maatschappij, politiek, coaching of technologie.

Goed voorbereid en met vragen die oprechte interesse laten zien, voeren Wiggert en Michel met elke gast weer een geanimeerd en ontspannen gesprek waar de nodige diepgang in zit. Er wordt gelachen, goed doorgevraagd en zowel de gasten als de twee heren stellen zich kwetsbaar en open op. Inspirerend, motiverend en absoluut leerzaam! Een greep uit de inmiddels meer dan 150 gasten: Paul Smit, Giel Beelen, David Allen, Paul de Blot, Arthur Brand, Remco Claassen, Michael Pilarczyk, Astrid Davidzon, Jan Terlouw en Richard de Leth.

Transformatie Podcast

De Transformatie Podcast wordt gehost door de goedlachse Sjanett de Geus –  lifecrafting coach, onderneemster, wetenschapper en digital nomad. Het is één van de best beluisterde Nederlandse podcasts over persoonlijke ontwikkeling, waar wekelijks een nieuwe aflevering van verschijnt. Ook deze podcasts duren één tot maximaal twee uur.

Sjanett spreekt onder meer schrijvers, ondernemers, wetenschappers en coaches over diverse thema’s rondom persoonlijke ontwikkeling. Thema’s die aan bod komen zijn onder andere spiritualiteit, persoonlijke leiderschap, liefde en relaties, persoonlijke effectiviteit, leefstijl en vitaliteit, bewustzijn, mindset en ondernemerschap. De intelligente Sjanett stelt interessante vragen en brengt veel van zichzelf (haar eigen verleden, persoonlijke ontwikkeling, dagelijks leven etc.) in. Ze is humoristisch en ontwapenend en weet zo met iedere gast een diepgaand gesprek neer te zetten. Er ontstaat voelbaar een mooie connectie tussen host en gast. In deze zeer inspirerende podcast zijn onder andere verschenen: Douwe Beerda, Prof. Dr. Witte Hoogendijk, Iris Berger, Floris Wouterson, Eva Brouwer, Jan Bommerez, Jan Geurtz en Guido Weijers.

Oersterk Podcast

Van de Oersterk Podcast zijn er helaas op dit moment nog maar vijf korte afleveringen (2016), maar vanaf januari 2020 volgen er weer nieuwe podcasts. En om eerlijk te zijn, ik kan niet wachten! Richard de Leth, bekend van de boeken OERsterk, OERsterk Leven en OERsterk Eten, is expert op het gebied van preventieve leefstijlgeneeskunde. Hij is voor mij een groot voorbeeld en inspiratiebron, en zijn boeken en website kan ik iedereen aanraden.

Deze energieke en onorthodoxe leefstijlcoach bezit een enorme schat aan kennis op het gebied van de werking van het menselijk lichaam, leefstijl, gezonde voeding, beweging en ontspanning. De afleveringen uit 2016 zijn vooral informatief op dit vlak. Richard vertelt op een heldere manier over leefstijl gerelateerde onderwerpen en geeft tips waar je direct wat aan hebt. In de nieuwe reeks zal hij het gesprek aan gaan met een aantal boeiende gasten. Eén daarvan is huisarts Tamara de Weijer, voorzitter van de vereniging Arts&Leefstijl. Check it out!

Wat is nog meer de moeite waard?

Er is uiteraard meer, veel meer. Wie weet vind je de volgende podcasts ook interessant:

  • Leef je mooiste leven: podcast van Michael Pilarczyk en Cindy Koeman over persoonlijke ontwikkeling, geluk, geld, bewustzijn, levenskunst, innerlijke rust, mindfulness en succes.
  • Zon in je leven: podcast van Astrid Davidzon. Zij geeft inspiratie om jouw leven zonniger te maken door je beter te voelen over jezelf.
  • Healthy Fest Podcast: podcast waarin Arie Boomsma in gesprek gaat met een Healthy fest expert die alles weet over sport, mind óf food.

Ik wens je veel luisterplezier.